בין אם מדובר בתרופות ממכרות או משככי כאבים ובין אם בכדורים פסיכיאטריים, הגמילה היא עניין מורכב המחייב סיוע.
האם הגמילה היא תהליך של מאבק אמיתי או רק אופנה – על כך במאמר הבא.
לאילו תרופות ניתן להתמכר?
התמכרות לתרופות יכולה להיות עקב שימוש ממושך בכדורי שינה, סמים, כדורים נגד כאבים או תרופות פסיכיאטריות. לדוגמה, תרופות ממכרות יכולות להיות: פרוזק, וואליום, קלונקס, לוסטרל, ציפרלקס, וואבן, אוקסיקונטין וכיוצא בזה. ככל שהתרופות יותר נרקוטיות, כך הגמילה מהן קשה יותר. לתרופות אלו ואחרות מתמכרים כאשר חווים כאבים לאורך זמן, לאחר ניתוחים, במצבי דיכאון, קושי להירדם וסיבות נוספות בגינן מפתחים תלות בתרופות.
ההשפעות של ההתמכרות לתרופות
את ההשפעות של התמכרות לתרופות רואים רק לאחר שמשתמשים בהן לאורך זמן. ההשפעות ניכרות בכאבים ובתגובות פיזיות ונפשיות ומביאות את המכורים להגביר את המינון עד כדי סכנת חייהם.
כיצד ניתן להיגמל מתרופות?
גמילה מתרופות נעשית באמצעות אנשי מקצוע מכיוון שלבד התהליך יהיה קשה יותר ולרוב המכורים יחזרו ליטול תרופות על מנת להרגיע את הכאבים, החרדות או ההתקפים. כאשר הגמילה נעשית בליווי מקצועי בונים למטופל תכנית לטווח ארוך שתנקה אותו באופן טוטאלי. הגמילה נעשית באמצעות אשפוז במכון גמילה ובתנאים נוחים. צוות הגמילה משלב אנשי שיקום לצד אנשי רפואה מסורים, דיסקרטיים ומנוסים בהתמכרויות קלות או קשות. למרות הדעה הרווחת שגמילה מסמים שונה מגמילה מתרופות, אין ספק שמדובר בהתמכרות. לפיכך, אדם שרוצה להיגמל חייב להכיר בעובדה שהוא מכור לתרופות ולקבל סיוע מקצועי. בנוסף, הצוות במכון הגמילה מעודד את המטופלים להמשיך את הטיפול ולא לנשור באמצע על מנת לא לחזור ולהשתמש בתרופות שהזיקו להם.
גם ילדים יכולים להתמכר לתרופות
ילדים הנדרשים ליטול תרופות מגיל צעיר מפתחים לאורך השנים התמכרות לתרופות ויותר מאוחר אף לחומרים אחרים. לאחרונה התפרסמה בתקשורת כתבה על מנהלת בית ספר ששלחה מכתב להורים שילדיהם משתמשים בכדורים מסוג אופיואידים שהם משככי כאבים ובמריחואנה. זאת אומרת, שילדים ונוער כבר ממזמן לא חשופים רק לאלכוהול או לקאנביס ומנסים דברים מסוכנים יותר כשהסיבה היא בעיקר חברתית. ישנם אף ילדים המקבלים תרופות נגד חרדות כמו קלונקס על מנת שיעברו את הלימודים בשלום. לעומתם, ישנם ילדים שסובלים מבעיות בריאותיות ועליהם לקבל תרופות כמו מורפיום שאליו ניתן להתרגל בקלות. דוגמה נוספת בקרב ילדים היא התמכרות לאדרל הדומה לריטלין. שניהם ניתנים עקב בעיות של קשב וריכוז. ישנם ילדים שהכדורים הללו אינם מתאימים להם ובמקום להיות רגועים הם הופכים לנמרצים יתר על המידה ואף מפתחים לכדורים אלו התמכרות. במידה וההורים ערניים מספיק ומפסיקים את התרופות בזמן ניתן למנוע את ההתמכרות, אך במקרים מסוימים הילדים יצטרכו לעבור גם הם גמילה באופן דומה לזו של המבוגרים.