כל יוצר, רוצה לקבל הכרה בזכויות היצירות שלו. הכרה זו עוזרת לו לבנות מוניטין וגם יכולה לעזור לו ליהנות מרווחה כלכלית בזכות היצירות שלו. לשם כך, קיים המונח זכויות יוצרים ולכן חשוב לשמור עליהן. במאמר זה נסביר כיצד עושים זאת ומה ניתן לעשות במידה והזכויות מופרות על ידי גורמים שונים.
זכויות יוצרים הן כלי חוקתי שנועד להגן על הקניין הרוחני של היוצר. לכל יוצר יש את הזכות ליהנות מיצירתו באופן בלעדי, כך שאיש לא יוכל להשתמש בה ללא אישור ולא יוכל להרוויח ממנה, מבלי שהוא ישתף את היוצר ברווחיו. מאמר זה מציע לכם זכויות יוצרים – מדריך כללי.
זכויות יוצרים קובעות שיצירות מסוימות מוגנות מפני שימוש ללא אישור, גם אם מדובר בתקופה קצובה בזמן (בדרך כלל הזכויות פוקעות אחרי 70 שנה ואז ניתן להשתמש ביצירה באופן חופשי). במהלך התקופה בה היצירה מוגנת, יכול היוצר להחליט כיצד להשתמש בה ומי יכול לעשות בה שימוש. הוא זכאי למכור את הזכויות עליה וזכאי להעניק אותה לשימוש חד פעמי לגורמים שונים, בין אם זה לצרכים מסחריים או אחרים.
איך שומרים על זכויות יוצרים?
בשביל לשמור על זכויות יוצרים, היצירה חייבת להיות מוגדרת ב-4 פרמטרים:
פרמטר ראשון – עליה להיות שייכת ליצירות המוגדרות כמוגנות על פי חוק. הכוונה ליצירות כגון, צילומים, סרטים, שירים, פסלים, ציורים, ספרים, מחזות, תוכנות מחשב, מסדי נתונים ועוד. החוק מגדיר בצורה ברורה מה נחשב יצירה מוגנת ומה לא.
פרמטר שני – היצירה חייבת להיות מקורית, וצריך להיות סממן של מינימום זמן המושקע בה.
פרמטר שלישי – זיקה לישראל. בין אם זה אזרחות או תושבות בישראל, בעת חיבור היצירה או פרסומה בפעם הראשונה בישראל.
פרמטר רביעי – קיבוע של היצירה. קרי, היא צריכה להופיע על גבי חומר מסוים, הקלטה, רישום, תיעוד או כל דבר אחר. היצירה צריכה להיות רשומה על שם היוצר וטבועה בסימנים ויזואליים לזכויותיו עליה.
בשביל לשמור על זכויות יוצרים, צריך היוצר להיות ער לכך. אם מישהו ניסה להשתמש ביצירה שלו ללא אישורו והסכמתו עליו לבחון האם וכיצד הוא יכול לנהוג. חשוב שיעשה זאת בהקדם, ככל שידחה את הטיפול, כך הגורם שהשתמש ביצירה שלו ימשיך לעשות זאת ללא אישור וירוויח מכך כסף.
אם יש צורך להגן על זכויות יוצרים אזי שהדרך הנכונה לעשות היא באמצעות עורך דין המתמחה בתחום. הוא ידע לבחון את המקרה, לראות אם היתה הפרה של החוק ובאיזו צורה ולנקוט בהליכים הרלוונטיים. זה יכול להיות בפנייה ישירה לגורם שביצע את העבירה וכן זה יכול להיות בפנייה לגורמים שמפרסמים אותה ללא אישור, כלי התקשורת, אתרי אינטרנט ומקורות אחרים. אם אתם רוצים עוד לדעת עוד בנושא, דרך פורטל זכויות יוצרים תוכלו לקבל את כל המידע הרלוונטי עבורכם.